Inspector Lewis

 

Lewis (in de Verenigde Staten Inspector Lewis) is een Britse televisieserie afgeleid van de politieserie Inspector Morse die zich afspeelt in Oxford.

Kevin Whately was eerst Sergeant Robbie Lewis, die de rechterhand was van Inspector Morse en nu als inspecteur de baas is van DS James Hathaway (Laurence Fox).

De serie Inspector Morse is stopgezet redelijk kort voor de dood van John Thaw die de rol van Inspector Morse 33 keer vervulde.

 

Momenteel zijn van Lewis er 9 series met in totaal 33 afleveringen gemaakt. Serie 9 is in 2016 op de Nederlandse en Vlaamse televisie te zien.

De serie speelt in Oxford dat prachtig in beeld wordt gebracht met de colleges en de bijzondere karakters uit de hogere en academische kringen. Hoofdrolspelers zijn Detective Inspector Lewis en zijn assistent Detective Sergeant Hathaway. In elke aflevering lossen zij één of meer moorden op.

Robbie Lewis is jarenlang als Detective Sergeant de assistent geweest van Detective Chief Inspector Morse.

 

Na diens overlijden doet Lewis examen en wordt bevorderd tot Detective Inspector. Maar dan – drie jaar na het overlijden van Morse - wordt Valerie, de vrouw van Lewis, het slachtoffer van een hit-and-run in Londen overlijdt. Lewis is erg van slag en neemt een baan aan bij de politie van de Britse Maagdeneilanden.

 

Twee jaar later komt hij – nog steeds vol verdriet – terug bij de politie in Oxford. Hij krijgt de twintig jaar jongere Detective Sergeant James Hathaway toegewezen als assistent.

 

De twee zijn elkaars tegenpolen: Lewis heeft weinig opleiding, maar heeft een goed inzicht in mensen en hun drijfveren. Hathaway is meer een intellectueel en blijkt zelf in Cambridge theologie te hebben gestudeerd. Hij is daarmee gestopt en bij de politie gaan werken. Lewis voelt zich duidelijk aangetrokken tot Dr Laura Hobson, de patholoog-anatoom waar hij veel mee te maken heeft. De gevoelens lijken wederzijds, maar blijven onuitgesproken, wat een (prettige) spanning veroorzaakt, maar geen echte ontwikkeling kent. In aflevering 20 verzucht Chief Superintendent Innocent: “Honestly. Sometimes I just want to bang their heads together. Two grown-up, single people who obviously like each other.”

 

Op 11 februari 2013 werd in Engeland de (veronderstelde) laatste aflevering van de serie uitgezonden met als eindscène een zelfde situatie als het einde van de Morse serie, waar beide acteurs samen een biertje drinken en (nu) Hathaway eindelijk de voornaam Robbie mag noemen van Lewis. Één en ander was het gevolg van het vertrek van Laurence Fox om met zijn gezin naar de Verenigde Staten te vertrekken om daar zijn loopbaan voort te zetten. En in deze laatste aflevering is duidelijk te zien dat Lewis zijn Laura gevonden heeft.

 

In het achtste seizoen blijkt dat Hathaway na een jaar afwezigheid toch weer is teruggekeerd bij de politie van Oxfordshire en inmiddels bevorderd is tot Detective Inspector. Het leidinggeven aan zijn inmiddels al tweede assistent de DS Lizzie Maddox (gespeeld door Angela Griffin) gaat hem echter niet goed af. In combinatie met gebrek aan ervaring binnen de politiemacht besluit Chief Superintendent om Lewis terug te roepen uit zijn pensioen.

 

In het negende en laatste seizoen worden DI Hathaway en DS Maddox wederom bijgestaan door Lewis. Ook patholoog anatoom Laura Hobson (gespeeld door Clare Holman) keert weer terug. Superintendent Jean Innocent (gespeeld door Rebecca Front) is in het negende seizoen vervangen door Chief Superintendent Joe Moody (gespeeld door Steve Toussaint).


Copyright © 2008-2016.www.inspectorlewis.nl